DECOLORAT – Miruna Lavinia

41438856_230196744341234_2081096540369190912_n

TITLU: DECOLORAT

AUTOR: Miruna Lavinia

EDITURA: Berg

Anul apariției: 2018

Număr pagini: 174

Categorie: Romance

” Ca adolescent, Theodore fusese mereu ținut din scurt. Ori de câte ori încerca să se împrietenească cu un grup de tineri, ai lui făceau în așa fel încât să scape de ei sub veșnicul pretext că doreau să-l protejeze. Mereu se justificau, spunându-i că oamenii sunt răi, profitori, obsceni sau că au un comportament deviant.”

DECOLORAT este un roman tumultuos care prezintă viața lui Theodore Kisely, un tânăr în vârstă de 20 de ani, îndoctrinat de părinții săi cu principiile lor despre lumea înconjurătoare. Tatăl său fiind păstor la o biserică din oraș, fusese obligat să acceadă la Seminar pentru a păstra tradiția familiei.

Plin de explozii lăuntrice, de ansamblul de culori sufletești, romanul Mirunei Lavinia reușește să țină lectorul captiv până la ultima filă. Mulți dintre adolescenții constrânși de regulile părinților sunt sigură că se regăsesc în traseul lui Theodore. Cum spunea și Eugen Vrabec: „Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate”, punând în evidență faptul că tinerii sunt atrași de lucrurile care nu le sunt permise.

Titlul cărții acceptă o multitudine de sensuri, fie că este vorba despre incapacitatea protagonistului de a distinge culorile, fiind daltonist, fie de obscuritatea vieții în care se scufundă tânărul dornic de experiențe noi.

În urma participării la expoziția de pictură a lui Eugen Vrabec (o fire introvertiră care trăiește după propriul stil de viață, creat în opoziție cu normalitatea), este atras de un tablou divers ce avea conturat un țap lângă o cruce; pictură care îi stârnește curiozitatea, râvnind după ideea de a afla mesajul din spatele creației.  Eugen observând interesul pentru acel tablou, îi propune să se întâlnească după vernisaj la Ceasul Astronomic. Între cei doi se leagă o amiciție, o strânsă legătură, care mai târziu avea să se transforme într-o poveste de dragoste plină de întrebări, secrete, obstacole, nesiguranță, pasiune, un amalgam de trăiri pentru Theodore, cel care mereu a fost privat de restul lumii.

„Inima îi bătea nebunește, de parcă cineva îi răscolea sentimentele și trăirile. Pentru o clipă, simți că-l cuprinde un val de ură, după care se liniști, gândindu-se că totuși un necunoscut se comportase frumos cu el, fără să aibă vreun motiv anume. Nu întâlnise niciodată pe cineva ca Eugene.”

 

„O să vină o vreme când bariera asta o să cadă, suntem tineri, nu ne dăm seama încă, dar simt asta. Cu toate acestea, unii au dreptate, o să suferim dacă nu învățăm să comunicăm.”

 

„- Nu, nu face asta. Ești pe muchie de cuțit dacă tot te indoiești de aceste sentimente. Îi puse mâinile pe umeri. Ai spus la un moment dat că noi suntem cei care ne alimentăm din trecut și nostalgie, dar tu te hrănești cu îndoielile zilei de mâine. Dacă o să faci asta, o să-ți vezi viața trecând pe lângă tine și o să vină o vreme când o să regreți că nu te-ai putut bucura la momentul respectiv de ce ai avut. De aia oamenii au așa de multe regrete.”

Va rezista relația celor doi în profida dificultăților venite din exterior și interior? Va accepta Theodore o viață nouă alături de Eugen Vrabec? Vă las pe voi să descoperiți singuri. O să rămâneți surprinși de deznodământ.

Felicitări, Miruna Lavinia! Mulțumesc pentru exemplarul oferit!

Pentru cei interesați, las următoarele link-uri: Decolorat – Editura Berg

Libris.ro

Miruna Lavinia

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s